Хемија за сите, архива на статии

Хлорирање базени

Како хемијата ни обезбедува чиста вода во базените.

Хлорирање базени

Објавено на: 06 јули 2024


Мoже ли да се намириса дождот?

Дали некогаш сте ја слушнале фразата „мириса на дожд“?

Мoже ли да се намириса дождот?

Објавено на: 23 јуни 2024


Криогеника

Еден ден ќе имаме технологија да ги вратиме замрзнатите луѓе во живот

Криогеника

Објавено на: 17 јуни 2024


Луј Пастер, пивото, тајниот свет на микробите и развојот на модерната медицина

Ви се верува дека пивото е основа на модерната медицина?

Луј Пастер, пивото, тајниот свет на микробите и развојот на модерната медицина

Објавено на: 06 јуни 2024


Велигденска хемија

Од хемиски аспект да ја разгледаме традицијата на боење на велигденски јајца

Велигденска хемија

Објавено на: 11 мај 2024


Карминска киселина

Некои работи е подобро да не се знаат. Прехранбена боја од бубачки

Карминска киселина

Објавено на: 28 април 2024


Роберт Бунзен не е заслужен само за пламеникот...

Овој генијален научник е многу, многу повеќе од иноватор на таа практична алатка

Роберт Бунзен не е заслужен само за пламеникот...

Објавено на: 14 април 2024


Сите бои на крвта

Црвената не е единствената боја на крвта

Сите бои на крвта

Објавено на: 29 март 2024


Казимир Функ, таткото и кумот на витамините

Со своите истражувања и епохални откритија, Функ придонесе за невиден развој на медицината

Казимир Функ, таткото и кумот на витамините

Објавено на: 10 март 2024


Меморијални дијаманти

„Ashes to ashes, dust to diamonds“. Пепел во пепел, прашина во дијаманти.

Меморијални дијаманти

Објавено на: 19 февруари 2024


Историја на протонот

Првата употреба на зборот „протон“ во научната литература се појавила во 1920 година.

Историја на протонот

Објавено на: 16 февруари 2024


Адолф фон Баер - кралот на органската синтеза

Каква врска има нобеловецот Адолф фон Баер со евтините фармерки?

Адолф фон Баер - кралот на органската синтеза

Објавено на: 29 јануари 2024


Тајната состојка на сенфот, алил изотиоцијанат

Сенфот- зачин за нас, отровен за домашните миленичиња и хемопревентивен агенс за рак

Тајната состојка на сенфот, алил изотиоцијанат

Објавено на: 10 јануари 2024


Исак Њутн, таткото на модерната физика, последниот алхемичар

Дали основачот на класичната физика бил алхемичар? Експериментите што ги изведувал немале врска со магија

Исак Њутн, таткото на модерната физика, последниот алхемичар

Објавено на: 02 јануари 2024


Од отров за глувци до паста за заби

Флуоридот е хемикалија која вообичаено се додава во пастата за заби за да помогне да се спречи расипување на забите

Од отров за глувци до паста за заби

Објавено на: 24 декември 2023


Биоразградлива амбалажа

Пакување од 4-та генерација. Самоуништувачката биоразградлива амбалажа.

Биоразградлива амбалажа

Објавено на: 17 декември 2023


Виктор Милс и пелените за еднократна употреба

Нешто повеќе за производот без кој денес не може да си го замислиме родителството

Виктор Милс и пелените за еднократна употреба

Објавено на: 11 декември 2023


Сер Вилијам Ремзи

Хемичарот кој додаде уште една група во Периодниот систем на елементите

Сер Вилијам Ремзи

Објавено на: 18 ноември 2023


Историјата на огледалото

Огледалото, како предмет, e еден од безвременските цивилизатори на човештвото

Историјата на огледалото

Објавено на: 22 октомври 2023


Молекуларни магнети

Дилантанидните комплекси би можеле да го отворат патот за нов вид на супермоќни перманентни магнети

Молекуларни магнети

Објавено на: 15 октомври 2023


Молекула што ќе ги замени тешките физички вежби

Молекулата SLU-PP-332 има потенцијал да се избори со дебелината, дијабетесот и срцевите болести

Молекула што ќе ги замени тешките физички вежби

Објавено на: 08 октомври 2023


Нил Бартлет

Хемичарот кој го преврти светот на хемијата со неговиот жолт прашок

Нил Бартлет

Објавено на: 01 октомври 2023


Домаќинството како опасна хемиска лабораторија

Хемикалии од домаќинството, кои никогаш не треба да ги мешаме

Домаќинството како опасна хемиска лабораторија

Објавено на: 08 септември 2023


Фредерик Сангер

Човекот кој го расчисти патот на нашето разбирање за начинот на кој функционира хемијата на клетката

Фредерик Сангер

Објавено на: 26 август 2023


Вилард Френк Либи и радиојаглеродната револуција

Ретко кога едно откритие предизвикало толку широк интерес

Вилард Френк Либи и радиојаглеродната револуција

Објавено на: 06 август 2023


Тефлон, чудна супстанца со нечисто минато

Откритие со постојана и сè почеста примена во секојдневниот живот

Тефлон, чудна супстанца со нечисто минато

Објавено на: 24 јули 2023


Херман Емил Фишер

Нобеловецот кој бил оценет од сопствениот татко како „премногу глуп за да биде бизнисмен“!

Херман Емил Фишер

Објавено на: 17 јули 2023


Законот за дејство на масите и клиничката фармакодинамика

Историската врска помеѓу Законот за дејство на масите и клиничката фармакодинамика

Законот за дејство на масите и клиничката фармакодинамика

Објавено на: 09 јули 2023


Одредување на староста на човештвотото со најнови техники

Со нови физички и хемиски методи за датирање се одредува староста на човештвотото

Одредување на староста на човештвотото со најнови техники

Објавено на: 26 јуни 2023


Заземјувањето наместо антиоксиданси

Внесување на слободни електрони од земјата во нашето тело

Заземјувањето наместо антиоксиданси

Објавено на: 19 јуни 2023


И Нобеловите награди не се фер?

Најголемите пропусти на Нобеловите награди

И Нобеловите награди не се фер?

Објавено на: 05 јуни 2023


Дрвен транзистор, ново поглавје во технологијата

Хемичарите создадоа дрвен транзистор и остварија голем пробив во т.н „зелената технологија“

Дрвен транзистор, ново поглавје во технологијата

Објавено на: 14 мај 2023


Суперспроводливо дводимензионално мастило

Суперспроводливо дводимензионално мастило од волфрам дисулфид како основа за квантни компјутери

Суперспроводливо дводимензионално мастило

Објавено на: 01 мај 2023


ЛСД - психоделичната киселина

Лек, оружје и културна закана за американските вредности.

ЛСД - психоделичната киселина

Објавено на: 23 април 2023


Битката со флуорот

Откривањето на флуорот е една од најдраматичните страници во историјата на хемијата

Битката со флуорот

Објавено на: 14 април 2023


Хемфри Дејви

Хемичарот познат по своите експерименти со електролиза и откривањето и изолирањето на повеќето алкални и земноалкални елементи

Хемфри Дејви

Објавено на: 02 април 2023


Алесандро Волта

Италијански физичар и хемичар, пронаоѓач на електричната батерија и откривач на метанот

Алесандро Волта

Објавено на: 26 февруари 2023


Пасивизирање на метали

Со пасивизарање, металите стануваат помалку подложни на корозија

Пасивизирање на метали

Објавено на: 05 февруари 2023


Супербази

Супербазите се моќни хемиски соединенија со исклучително висок афинитет за протоните

Супербази

Објавено на: 29 јануари 2023


Суперкиселини

Киселини чија киселост е повисока од киселоста на 100% чиста сулфурна киселина

Суперкиселини

Објавено на: 13 јануари 2023


Раствори со негативна pH вредност?

Дали е можно да постои раствор со негативна pH вредност?

Раствори  со негативна pH вредност?

Објавено на: 02 јануари 2023


Сванте Арениус

Нобеловец, првиот научник кој откри дека согорувањето на јаглен предизвикува глобално затоплување

Сванте Арениус

Објавено на: 12 декември 2022


Закиселувањето на океаните и принципот на Ле Шателје

Океанот апсорбира голема количина на јаглерод диоксид и го спречува ефектот на стаклена градина

Закиселувањето на океаните и принципот на Ле Шателје

Објавено на: 27 ноември 2022


Принципот на Ле Шателје во секојдневниот живот

Резултатите од хемиската рамнотежа секојдневно ги сретнуваме околу нас и во нашето тело

Принципот на Ле Шателје во секојдневниот живот

Објавено на: 21 ноември 2022


Фридрих Вилхелм Оствалд

Германски хемичар и филозоф, еден од основачите на физичката хемија.

Фридрих Вилхелм Оствалд

Објавено на: 14 ноември 2022


Каталитички конвертор - пријател на чистиот воздух

Каталитичкиот конвертор го намалува загадувањето од издувните гасови на автомобилите.

Каталитички конвертор - пријател на чистиот воздух

Објавено на: 06 ноември 2022


Фотографски процес како пример за фотохемиска реакција

Историјата на фотографијата има длабоки корени и врски со хемијата

Фотографски процес како пример за фотохемиска реакција

Објавено на: 30 октомври 2022


Хемија на воздушното перниче

Хемиски реакции кои спасуваат човечки животи

Хемија на воздушното перниче

Објавено на: 16 октомври 2022


Термитна реакција

Термитот е пиротехничка смеса од метален прав и метален оксид

Термитна реакција

Објавено на: 11 октомври 2022


Метален водород, најмоќно ракетно гориво

Атомскиот (атомарниот) метален водород, може да се користи како моќно хемиско ракетно гориво

Метален водород, најмоќно ракетно гориво

Објавено на: 25 септември 2022


Герман Иванович Хес

Еден од основачите на термохемијата, најпознат по т.н. Хесов закон за постојаност на топлинските суми

Герман Иванович Хес

Објавено на: 18 септември 2022


Хемиски лекции од „Breaking bad“

„ХЕМИЈАТА МОРА ДА СЕ ПОЧИТУВА“ - Волтер Вајт, антихеројот кој сите го сакавме!

Хемиски лекции од „Breaking bad“

Објавено на: 11 септември 2022


Етанол од втора генерација

Етанолот не се користи само за алкохолни пијалоци, туку е и алтернативно гориво.

Етанол од втора генерација

Објавено на: 04 септември 2022


Електрохемиско добивање на амонијак

Производството на амонијак е императив за обезбедување храна за растечката светска популација.

Електрохемиско добивање на амонијак

Објавено на: 27 август 2022


Мистериите на водата

Сите знаат за H2O, дури и ако не разбираат точно што значи тоа.

Мистериите на водата

Објавено на: 14 август 2022


Јатрохемија

Корените на фармакологијата. Учење кое ја пренасочи главната идеја на алхемијата кон медицината.

Јатрохемија

Објавено на: 07 август 2022


Скептични хемичари

Движечка сила и мотив на напредокот е скепсата!

Скептични хемичари

Објавено на: 23 јули 2022


Роберт Бојл- човек на науката, човек на верата

Роберт Бојл, првиот модерен хемичар, човекот кој ја погреба алхемијата

Роберт Бојл- човек на науката, човек на верата

Објавено на: 10 јули 2022


Биодизел

„Зелено, eко-гориво“, кое значително ја намалува емисијата на штетни гасови, а е поевтино од обичниот дизел.

Биодизел

Објавено на: 27 јуни 2022


Hall-Héroult процес

Добивањето на чист алуминиум и ден денес е еден од најскапите индустриски процеси.

Hall-Héroult процес

Објавено на: 12 јуни 2022


Фридрих Август Кекуле

Човекот кој ги решаваше проблемите во сон!

Фридрих Август Кекуле

Објавено на: 29 мај 2022


Сарин

Во потрага по идеален пестицид, хемичарите произвеле токсична супстанца што се користи како боен отров

Сарин

Објавено на: 22 мај 2022


Мистерии од минатото: Багдадска батерија

За еден антички артефакт научниците веруваат дека е пример за апаратура која служи како извор на електрична енергија

Мистерии од минатото: Багдадска батерија

Објавено на: 15 мај 2022


Волфрам карбид

Во хемијата ознаката WC се однесува на едно соединение со исклучителни својства и значајни, единствени употребни вредности!

Волфрам карбид

Објавено на: 08 мај 2022


Первитин

Супстанца која има најмногу заслуги за тактиката „Молскавична војна“ и победите на нацистите во Втората светска војна

Первитин

Објавено на: 01 мај 2022


Метан хидрат

Енергија од најголемите океански длабочини

Метан хидрат

Објавено на: 24 април 2022


Луиџи Галвани

Италијански лекар, физичар, биолог, филозоф, пионер на биоелектромагнетиката, откривач на „животната електрична енергија“

Луиџи Галвани

Објавено на: 17 април 2022


Пластика, да или не?

Најдени се траги од микропластика во примероците земени од секој испитаник, па дури и во плацентата на неродените бебиња!

Пластика, да или не?

Објавено на: 10 април 2022


Нитроглицерин

Спасоносен лек и смртоносен експлозив!

Нитроглицерин

Објавено на: 05 април 2022


Jacobus Henricus "Henry" van 't Hoff Jr.

Холандски хемичар, прв добитник на Нобелова Награда за хемија, еден од основоположниците на физичката хемија.

Jacobus Henricus

Објавено на: 27 март 2022


Метан

Опасен загадувач или енергенс на иднината?

Метан

Објавено на: 20 март 2022


Кинин - „светата кора“

Првата позната употреба на хемиско соединение за лекување на заразна болест

Кинин - „светата кора“

Објавено на: 13 март 2022


Паладиум

Метал, поскап од златото и со уникатна способност да обезбеди евтина и безопасна енергија за спас на планетава!

Паладиум

Објавено на: 06 март 2022


Тивкиот убиец, јаглерод моноксид

Мала, чудна, силна и многу отровна супстанца која го мачи човештвото од неговите прапочетоци!

Тивкиот убиец, јаглерод моноксид

Објавено на: 27 февруари 2022


Радерфордиум или курчатовиум?

Кога политиката ќе се меша и во науката!

Радерфордиум или курчатовиум?

Објавено на: 20 февруари 2022


Натриум–јонски батерии

На повидок е одржлива и евтина технологија, алтернатива на скапите литиумски батерии!

Натриум–јонски батерии

Објавено на: 13 февруари 2022


Вештачки мускули направени од протеини

Доктори од Универзитетот во Фрајбург успеале да развијат мускул исклучиво врз основа на природни протеини

Вештачки мускули направени од протеини

Објавено на: 06 февруари 2022


Кралот на лошите мириси

Ако диши е биологија, ако мрда е физика, а ако смрди - хемија!

Кралот на лошите мириси

Објавено на: 29 јануари 2022


Во потрага на вистинските корени на хемијата

Дали навистина хемијата еволуирала од алхемијата?

Во потрага на вистинските корени на хемијата

Објавено на: 23 јануари 2022


Тринаесеттиот елемент

Лесен и отпорен метал, кој 100 проценти може да се рециклира, денес е основа на инфраструктурата на планетава

Тринаесеттиот елемент

Објавено на: 15 јануари 2022


Мики Фин и Руфи

Дали ја знаете приказната за Мики Фин и Руфи?

Мики Фин и Руфи

Објавено на: 10 јануари 2022


Гopивни ќeлии базирани на амонијак

Гopивнитe ќeлии пpeкy хeмиcкa peaкцијa ги пpeтвopaaт вoдopoдoт и киcлopoдoт вo eлeктpичнa eнepгијa

Гopивни ќeлии базирани на амонијак

Објавено на: 02 јануари 2022


Ултратврдо, некршливо дијамантско стакло

Истражувачки тим од универзитетот Carnegie успеал да синтетизира нова ултратврда форма на јаглеродно стакло.

Ултратврдо, некршливо дијамантско стакло

Објавено на: 25 декември 2021


Лорд Келвин

Еден од најбрилијантните умови во историјата е автор на можеби најголемиот гаф во науката!

Лорд Келвин

Објавено на: 09 декември 2021


Ауксини - мали молекули со огромна моќ

Тим на истражувачи покажаа начин, на кој една мала молекула, претвора една клетка во нешто огромно како дрво.

Ауксини - мали молекули со огромна моќ

Објавено на: 29 ноември 2021


Секвестрација на јаглерод диоксид

Попаметниот попушта (со живците)

Секвестрација на јаглерод диоксид

Објавено на: 19 ноември 2021


Животински антифриз

Ајкулите живеат по 500 години благодарение на супстанцата која на човекот му го скратува животот

Животински антифриз

Објавено на: 07 ноември 2021


Јенс Јакоб Берцелиус

Лекарот кој наместо градоначалник, станал хемичар!

Јенс Јакоб Берцелиус

Објавено на: 20 октомври 2021


Царит (султанит) –турскиот камелеон

Дали на неговото величество дијамантот му помина модата?

Царит (султанит) –турскиот камелеон

Објавено на: 10 октомври 2021


Астрохемијата ја потврди точноста на теоријата за панспермија?

Kако настанал животот на нашата планета? Сè уште нема едногласно мислење за ова прашање

Астрохемијата ја потврди точноста на теоријата за панспермија?

Објавено на: 06 октомври 2021


Реактивни кислородни видови

Сите знаеме колку е важен кислородот за живите суштества, но неговата реактивност создава и сериозни физиолошки проблеми.

Реактивни  кислородни видови

Објавено на: 28 септември 2021


Царска вода

Зошто нацистите не ги пронашле златните медали за Нобелова награда на двајца германски физичари.

Царска вода

Објавено на: 18 септември 2021


Сквален, неверојатно хемиско соединение

Дали знаете која е сличноста меѓу жените и ајкулите?

Сквален, неверојатно хемиско соединение

Објавено на: 10 септември 2021


Темпиран пожар, хемиска воена тајна

Една од тајните на нацистичка Германија. Едноставна хемиска реакција која можела да го смени текот на војната

Темпиран пожар, хемиска воена тајна

Објавено на: 03 јули 2021


Cisplatin - хемија во служба на медицината

Cisplatin, лек кој покажува одлични резултати во третирањето на некои видови рак

Cisplatin - хемија во служба на медицината

Објавено на: 03 јули 2021


Светлечко стапче

Самостоен извор на светлина чија работа се базира на соодветна хемиска реакција. Хемилуминисценција

Светлечко стапче

Објавено на: 03 јули 2021


„Прашок за наследство“ - Арсеник

Неразјаснетите злосторнички труења со Арсен(III) оксид се мистерија до денешни дни

„Прашок за наследство“ - Арсеник

Објавено на: 02 јули 2021


Далтониди и бертолиди

Научниот спор Пруст - Бертоле го решил Џон Далтон. Тврдењето на Пруст го потврдил експериментално, но дал и теоретско објаснување на тврдењето на Бертоле.

Далтониди и бертолиди

Објавено на: 29 јуни 2021


MOXIE - уред за добивање на кислород на Марс

Некогаш научна фантастика, денес реалност. Човекот успеа да произведе кислород на Црвената планета.

MOXIE - уред за добивање на кислород на Марс

Објавено на: 29 јуни 2021


Калајна чума, Наполеон и хемијата

Дали поразот на Наполеон во Русија се должи на непознавањето на хемијата? Прочитај!

Калајна чума, Наполеон и хемијата

Објавено на: 27 јуни 2021


Фриц Хабер

Овозможил да се зголеми производството на храна, за што добил Нобелова награда, но од другите негови пронајдоци настрадале милиони луѓе.

Фриц Хабер

Објавено на: 27 јуни 2021


Алхемијата на дело

Алхемичарот Hennig Brand верувал дека „основната материја“ за добивање на злато се содржи во урината. Трагајќи по злато, го открил фосфорот.

Алхемијата на дело

Објавено на: 25 јуни 2021


Дмитри Иванович Менделеев

Неговото име асоцира на Периодниот систем на елементите, неговиот научен опус е малку познат. Прочитајте каков сестран научник и гениј бил.

Дмитри Иванович Менделеев

Објавено на: 20 јуни 2021


Контактни информации:

e-hemija logo

Здружение за унапредување и развој на образованието и науката
„Е-ХЕМИЈА“ – Прилеп

Испрати порака:
e-hemija контакт

Е-Хемија на Facebook:
e-hemija facebook

Е-Хемија на Twitter:
e-hemija facebook

Пријатели на науката:

Здружение за унапредување и развој на образованието и науката „Е-ХЕМИЈА“ – Прилеп
Copyright © 2024 ehemija.mk

WebDesign www.nainternet.mk

e-hemija