Хемија за сите

Заземјувањето наместо антиоксиданси

Внесување на слободни електрони од земјата во нашето тело

Заземјувањето(одење бос по земјата или било каков директен контакт) е чин на внесување на слободни електрони од земјата во нашето тело каде што тие можат да ја намалат хроничната болка и воспалението, да ни помогнат да спиеме подобро, да ја подобриме циркулацијата и целокупното наше здравје. Можеби ова е затоа што енергијата на земјата ја поддржува способноста на нашето тело да се самолекува или ребалансира.

заземјување

Сите знаеме што се слободни радикали,како се формираат во нашите тела и како делуваат врз нашето здравје.

слободни радикали антиоксиданси

Повеќето органски радикали се прилично нестабилни и многу реактивни. Постојат два вида радикали, неутрални радикали и наелектризирани радикали како што е прикажано подолу.

formula

Земјата ни обезбедува неограничен извор на негативно наелектризирани слободни електрони, кои можеме да ги апсорбираме секогаш кога ќе дојдеме во контакт со површината на Земјата. Овие слободни електрони потоа се шират низ нашите ткива и ги неутрализираат сите позитивно наелектризирани слободни радикали во телото. Овој ефект е доволен за одржување на телото на нула волти, што е ист електричен потенцијал како и Земјата.

covek na zemja

Според извештајот во Журналот за животна средина и јавно здравје: „Утврден, иако не широко ценет факт е дека површината на Земјата поседува неограничено и постојано обновувано снабдување со слободни или мобилни електрони. Негативниот полнеж на Земјата може да создаде стабилна внатрешна биоелектрична средина за нормално функционирање на сите телесни системи што може да биде важно за поставување на биолошкиот часовник, регулирање на деноноќниот ритам и балансирање на нивото на кортизол“.

Здравствените придобивки од заземјувањето се добро документирани со истражувачка студија во рецензирани списанија во области од спиење, воспаление, болка, циркулација на крвта, варијабилност на отчукувањата на срцето, расположение и многу повеќе.

Нашето тело е дизајнирано да биде во постојана врска со Земјата

Човечкото тело бара постојан извор на негативно наелектризирани електрони со цел да се неутрализира и да се спречи прекумерното акумулирање на позитивно наелектризираните слободни радикали. Без редовно снабдување со електрони, клетките во нашето тело не се во состојба да го балансираат позитивниот полнеж. Ова може да предизвика да има премногу позитивен полнеж, што доведува до нездраво таложење на слободни радикали во телото, што почнува да создава оштетување од слободните радикали, оксидативен стрес и воспаление.

Ова е важно бидејќи знаеме дека продолжениот оксидативен стрес доведува до оштетување на ДНК, воспаление и зголемен ризик од повеќе болести, вклучувајќи срцеви заболувања, болести на централниот нервен систем, автоимуни и воспалителни нарушувања и рак. Научниците исто така покажаа дека оксидативниот стрес може да игра важна улога во самиот процес на стареење.

pozitivno i negativno vlijanie

Како резултат на тоа, телото треба да одржува рамнотежа помеѓу позитивниот и негативниот полнеж за да спречи појава на премногу оксидативен стрес и оштетување од слободните радикали.

За среќа, Земјата континуирано се наполнува со електрони, што главно се случува преку стотици илјади удари од молњи што се случуваат низ светот секој час. Ова ја прави Земјата исклучително богат извор на електрони што се смета за еден од најмоќните природни антиоксиданси. Секој пат кога ќе дојдеме во контакт со површината на Земјата и ќе се заземјуваме, можеме да ги апсорбираме овие слободни електрони преку нашата кожа и тие се шират низ нашите ткива, неутрализирајќи ги сите позитивно наелектризирани слободни радикали во телото. Во суштина, кога сме приземјени на Земјата, нашето тело не може да има некаков полнеж.

Проблемот е во тоа што кога се исклучуваме и не доаѓаме редовно во контакт со површината на Земјата, пропуштаме еден од највредните извори на електрони и антиоксиданси што ни ги има на располагање во околината, а тоа може да доведе до неприродно акумулирање на позитивен полнеж во телото.

Влијанието на модерното живеење

Низ историјата луѓето оделе, седеле и спиеле на земја, ја обработувале својата земја со голи раце и поминувале многу од своето време природно приземјени. Меѓутоа, денес, ние стануваме сè повеќе исклучени од природата поради нашиот модерен начин на живот. Денес живееме во високи згради, носиме чевли со гума и пластичен ѓон и опкружени сме со изолациони материјали како што се пластика, синтетички ткаенини, катран и асфалт кои сите нè исклучуваат од енергијата на земјата и ја блокираат оваа природна врска.

Ние се лишивме од слободните електрони во природното електрично поле на Земјата, храната што се наоѓа веднаш под нашите нозе. Пропуштаме еден од најважните извори на природни антиоксиданси и антиинфламаторни средства што ни ги имаме на располагање. За да се додаде на ова, ние исто така се капеме во морето од неприродни загадувачи создадени од човекот и електронско зрачење, како што се апарати за домаќинство, мобилни телефони, Wi-Fi, микробранови и мобилни кули, кои не бомбардираат континуирано со прекумерна штета од слободните радикали. нашите ткива и клетки. Ова дополнително го исцрпува нашето тело од електрони и дополнително ја зголемува потребата за негативен полнеж за да се избалансира позитивниот полнеж.

Тековните биомедицински истражувања го утврдија хроничното воспаление како виновник зад речиси секоја модерна хронична болест. Кога е заземјено, телото прима постојан проток на слободни електрони, што се смета за најмоќниот антиоксиданс во природата. Ова му овозможува на телото брзо да ги неутрализира сите позитивно наелектризирани слободни радикали и да одржува рамнотежа во телото - белег на хроничното воспаление.

Кога ќе се заземјиме и повторно ќе се поврземе со енергијата на Земјата, нашето тело е во состојба да ги уништи овие вишок слободни радикали за да може да заздрави и поправа природно, како што е наменето. Затоа е императив секојдневно повторно да се поврзуваме со оваа природна енергија за да го одржиме доброто здравје и да се спротивставиме на штетните ефекти на модерното живеење.

Хиперкоагулабилна крв

Површината на црвените крвни зрнца носи негативен електричен полнеж кој го одржува растојанието меѓу клетките. Колку е посилен негативниот полнеж, толку е поголем потенцијалот на клетките да се одбиваат едни со други и толку е подобра вискозноста на крвта.Заземјувањето природно го зголемува негативниот полнеж, овозможувајќи им на црвените крвни зрнца поефикасно да се одбиваат едни со други и спречувајќи ги да се здружат.

Резултатот од ова е подобрена циркулација, зголемен проток на крв и посилна имунолошка функција. Протокот на крв игра суштинска улога во човековото здравје бидејќи функцијата на крвта е да транспортира кислород, хранливи материи и отпадни производи низ телото. Крвта исто така носи бели крвни зрнца и убијци „Т“ клетки кои помагаат да се спречат инфекции и токсичност.

laserska snimka

Ласерска контрастна камера покажува значително подобрување на протокот на крв на лицето во рок од половина час по заземјувањето.

Заштита од електромагнетни полиња (ЕМП)?

Светската здравствена организација наведува дека ЕМП влијаат на човечките тела поради биоелектричните системи во внатрешноста кои го одржуваат функционирањето на срцето, мозокот и другите органи во телото. Прекумерната изложеност на EMF може да предизвика појава на симптоми, како што се замор, нарушувања на спиењето, болки, депресија, па дури и оштетување на клетките.

Електромагнетните полиња (EMF) се насекаде околу нас, кои произлегуваат од далноводи, мобилни телефони и јарболи, радио и ТВ преноси, безжични интернет конекции, Bluetooth, електрични жици за домаќинство и цела низа други електрични апарати. Еден од начините на кои електромагнетното зрачење влијае на нас е преку индуцирање на напон во телото, кој може да се измери со едноставен мултиметарски тест. Се смета дека зголемениот напон во телото има потенцијал да ги наруши трилиони суптилни електрични комуникации кои се случуваат во телото секоја секунда и кои играат витална улога во многу важни телесни функции.

Кога ќе се заземјиме, телото веднаш се изедначува со електричниот потенцијал на Земјата. Нашите тела ефикасно произведуваат ефект на „фарадеј кафез“. Исто како што огледалото ја рефлектира светлината, кога е заземјено, кожата станува непропустлива и ќе ги одбие електромагнетните полиња кои доаѓаат од околината. Ова спречува ЕМП да навлезат во телото.

Не само што ова ги заштитува сите чувствителни биоелектрични кола и комуникациските сигнали во телото, туку и спречува акумулација на полнење. Како што знаеме, носењето вишок позитивен полнеж во телото може да биде проблематично бидејќи може да доведе до оксидативен стрес и е важен маркер за воспаление.

Заземјување и автономниот нервен систем (ANS)

Автономниот нервен систем (АНС) игра главна улога во правилното функционирање на телото и контролира сè, од нашето дишење, отчукувањата на срцето, потење, варење и исто така помага во намалување на крвниот притисок.

Студија објавена во 2017 година покажала дека заземјувањето може да ја подобри еластичноста на кревките недоносени доенчиња во инкубатори и креветчиња опкружени со ЕМП. Таму трагачите документирале пад на напонот на кожата за околу 95% кога бебињата биле заземјени! Документирани се непосредни и значајни подобрувања во функционирањето на автономниот нервен систем критично за воспалителните и стресните реакции. Заземјувањето го подобрило вагалниот тон за 67% што значи подобрена функција на виталниот вагус нерв кој се протега од мозочното стебло до абдоменот, поврзувајќи го вратот, срцето, белите дробови и органите на абдоменот со мозокот.

Заземјување за време на спиењето

Заземјувањето за време на спиењето му обезбедува на телото повеќе часови добивање на слободни електрони, во време кога телото претрпува најмногу заздравување и регенерација.Поврзувањето на човечкото тело со земјата за време на спиењето (заземјувањето) го нормализира дневниот ритам на кортизол и го подобрува сонот. Најразумната хипотеза за објаснување на корисните ефекти на заземјувањето е дека директното заземјување им овозможува и на дневните електрични ритми и на слободните електрони да течат од земјата до телото. Се предлага дневните електрични ритми на Земјата да ги поставуваат биолошките часовници за хормони кои го регулираат спиењето и активноста. Исто така, се мисли дека слободните електрони од земјата ги неутрализираат позитивно наелектризираните слободни радикали кои се белег на хроничното воспаление како виновник зад речиси секоја модерна хронична болест.

Досегашните истражувања го поддржуваат концептот дека заземјувањето на човечкото тело може да биде суштински елемент во здравствената равенка заедно со сонцето, чистиот воздух и вода, здравата храна и физичка активност.

 

Автор на статијата: Блаже Димески
19 јуни 2023
Велигденска хемија

Од хемиски аспект да ја разгледаме традицијата на боење на велигденски јајца

Карминска киселина

Некои работи е подобро да не се знаат. Прехранбена боја од бубачки

Роберт Бунзен не е заслужен само за пламеникот...

Овој генијален научник е многу, многу повеќе од иноватор на таа практична алатка

>> Прочитај повеќе слични содржини!   

донирај

Генерален спонзор

генерален спонзор

Пријатели на науката

спонзор
спонзор
спонзор

Презентации и поимници

Презентации за основно образование

e hemija

Презентации за средно образование

hemija .ppt

Контактни информации:

e-hemija logo

Здружение за унапредување и развој на образованието и науката
„Е-ХЕМИЈА“ – Прилеп

Испрати порака:
e-hemija контакт

Е-Хемија на Facebook:
e-hemija facebook

Е-Хемија на Twitter:
e-hemija facebook

Пријатели на науката:

Здружение за унапредување и развој на образованието и науката „Е-ХЕМИЈА“ – Прилеп
Copyright © 2024 ehemija.mk

WebDesign www.nainternet.mk

e-hemija