Хемија за сите

Меморијални дијаманти

„Ashes to ashes, dust to diamonds“. Пепел во пепел, прашина во дијаманти.

Тоа е задгробниот живот што некои компании го нудат на ожалостените семејства - шанса да се сетат на сјајот во окото на изгубениот близок гледајќи во сјајот на скапоцениот камен израснат од нивните кремирани остатоци.

dijamanti 1

Тоа е точно. Науката сè уште не може да ни помогне да живееме вечно. Но, таа може да не претвори во дијамант, кој (ако ја слушате индустријата за накит) во основа е иста работа.

На природните дијаманти им треба околу еден месец за да се формираат под екстремен притисок и температура во слојот на обвивката на јадрото на Земјата, околу 200 километри под земја. Во текот на милиони години, скапоцените камења потоа се истиснуваат со вулканска активност на површината, каде што се ископувани и посакувани од луѓето како симболи на вечната љубов.

кристали дијамант

Во 1954 година, Џенерал Електрик стана првата компанија која успешно ги реплицираше условите за висока температура и притисок за да создаде дијаманти од елементарен јаглерод во лабораторија. Овие вештачки камења првпат станаа комерцијално достапни во 1980-тите.

Во поново време, некои компании почнаа да вградуваат јаглерод од кремираната пепел во овој процес, нудејќи им на членовите на семејството шанса да чуваат парче од нивниот изгубен сакан блиску засекогаш. Само замислете: наместо да ја запросите вашата сакана со прстенот од наследството на вашата баба, можете да одете директно до изворот и да ја запросите со бабата.

Човечкото тело е речиси целосно составено од четири елементи: кислород, водород, азот и јаглерод. Со оглед на тоа што три од нив се гасовити, кремираните остатоци содржат голема содржина на јаглерод што може да се прочисти до овој единствен елементарен градежен блок на најпознатиот камен во општеството. Јаглеродот потоа се притиска помеѓу две плочи на високи температури во лабораторија, каде што се кристализира околу фрагмент од дијамант, слично како остриги што создава слоеви од бисер околу зрно песок.

дијаманти

Има компании кои им нудат на семејствата можност да дизајнираат сопствен скапоцен камен, до големината, обликот, па дури и бојата на каменот. Жолт дијамант се произведува со додавање на малку азот, додека безбоен дијамант бара лабораторијата да се погрижи да не се инфилтрира азот од воздухот во дијамантскиот инкубатор. Синиот скапоцен камен може да се генерира лабораториски со вклучување на бор во рецептот. А црвените, зелените и црните нијанси се постигнуваат преку процес на зрачење што го менува начинот на кој готовиот камен ја рефлектира светлината. Три недели зрачење произведува црвеникав дијамант додека за црн дијамант потребни се околу два месеци.

Според некои психијатри, дејството на дизајнирање и следење на создавањето нарачан дијамант им помага на членовите на семејството во процесот на жалење. Тие им овозможуваат на клиентите виртуелно да го следат секој чекор на раст, па дури и рачно ќе го испорачаат финалниот производ доколку неговата дестинација е во близина.

Да се потсетиме...

Алотропија (од старогрчки: 'ἄλλος' (алос) „друг“ и τρόπος (тропос) „начин, облик“) e својство на некои хемиски елементи да се јавуваат во повеќе облици на истата состојба.. Тие се наречени алотропски модификации или алотропи каде атомите на елементот се врзани на различен начин. На пример, алотропски модификации на јаглеродот се дијамантот (јаглеродните атоми се врзани во тетраедарска решетка), графит (сврзани во шестаголна решетка), графенот (единечни графитни листови) и фулерени (врзани во топчести, цевчести или елипсоидни строеви).

кристални дијамантски

Важно: Поимот алотропија се користи само за елементи, а не за соединенија.

  • С-јаглерод; се мисли на елементот јаглерод, односно на типот на атоми на елементот јаглерод кои се распространети во природата во облик на елементарни чисти сустанци или во облик на соединенија.
  • Графит; се мисли на простата чистата супстанца на елементот јаглеродот. Графитот при собни услови е цврста супстанца со црна боја, што спроведува електрична струја, има мала тврдина, голема моќ за апсорпција на различни супстанци итн.

јаглен

 

  • Дијамант; се мисли на простата чиста супстанца на елементот јаглерод. При собни услови дијамантот е цврста супстанца што се одликува со исклучителна хемиска инертност (неспособност за хемиски претворби) и тврдина, безбојност, се користи за изработка на накит, итн.

дијамант

  • Фулерен -фулерените се цела фамилија на затворени, сферни јаглеродни структури, кафези, мрежи со задолжителни 12 пентагонални прстени и неограничен број на шестоаголници.

флуорен

 

Како се добиваат синтетичките дијаманти?

Меморијалните дијаманти се дијаманти „израстени“ во лабораторија, кои се промовираат како произведени од јаглерод извлечен од човечка или животинска коса од домашни миленици или кремирани останки. Првите дијаманти направени во лабораторија датираат од 1950-тите, а меморијалните (спомен) дијамантите почнаа да се појавуваат на пазарот во раните 2000-ти. Тие се произведуваат со помош на коса или пепел, често со додаден друг јаглерод („лабораториски јаглерод“).

Во случај на коса, таа е подложена на термичка обработка за да се извлече јаглеродот. Некои лаборатории ја анализираат и содржината на косата. Извештајот за анализа на косата(ДНК) потоа служи како уверување на клиентот. Процесот на единствена идентификација на дијамант и личност врз основа на составот на косата е опишан во дијамантскиот патент.

Јаглеродот може да се добие од кремирани човечки или животински остатоци во честичка или гасовита форма. Јаглеродот потоа се филтрира со помош на конвенционална техника на филтрирање. Јаглеродот и другите елементи потоа се прочистуваат и графитизираат, на пример со техника на халогено прочистување.

Процентот на искористен јаглерод што се извлекува од обезбедениот материјал варира во зависност од давателот на услугата, при што некои спомен-дијаманти содржат дури 3% јаглерод од обезбедениот материјал.
Овие дијаманти предизвикаа притисок од некои традиционални златари кои тврдат дека процесот е измама, бидејќи овој скапоцен камен обично се состои само од околу 10% јаглерод од кремираната пепел. Останатите 90% се генерички јаглерод кој се додава во мешавината за да се насочи процесот и да се обезбеди помала стапка на контаминација од други минерали.

Во основа, се работи за компресиран ќумур.

дијамантски виц

Дијамантите потоа се произведуваат со користење на јаглерод извлечен со помош на конвенционални техники за синтеза на дијаманти. Почнувајќи од 2009 година, за производство на меморијални дијаманти се користеа само процеси со висок притисок и висока температура (HPHT) со помош на кубни преси.

Дијамантите направени во лабораторија се создаваат во вештачко опкружување кое имитира како дијамантите природно се прават под обвивката на Земјата. Постојат два методи кои се користат за создавање лабораториски дијаманти: CVD (хемиско таложење на пареа) и HPHT (висок притисок висока температура). Двата методи се ефикасни во создавањето на висококвалитетни, автентични дијаманти, идентични на оние што се наоѓаат во природата.

За време на создавањето CVD дијамант, ситно парче дијамант се става во комора каде што е изложен на гас богат со јаглерод и се загрева до екстремно високи температури. За само неколку недели, јаглеродниот гас се јонизира и честичките се лепат на оригиналното парче дијамант, пред на крајот да се кристализираат во целосно формиран дијамант.

формирање дијаманти

За време на HPHT, чистиот јаглерод се притиска во метална коцка и се изложува на огромна топлина и притисок преку електрични импулси. На крајот, јаглеродот се распаѓа и кристализира во дијамант. Сите метални траги во HPHT дијамант ќе бидат мали и обично не се видливи со голо око.

слонови врз јаглен

Повеќето експерти се согласуваат дека HPHT дијамантите се поквалитетни од CVD дијамантите. CVD дијамантите брзо растат, што може да предизвика нечистотии, внатрешни траги и зрнца. Исто така, познато е дека дијамантите за CVD имаат кафеави нијанси кога се произведуваат, што значи дека мора да се подложат на третман по растот за да ја подобрат нивната убавина. Дијамантите со HPHT обично се произведуваат со повисок стандард.

Автор на статијата: Блаже Димески
19 февруари 2024
Хлорирање базени

Како хемијата ни обезбедува чиста вода во базените.

Мoже ли да се намириса дождот?

Дали некогаш сте ја слушнале фразата „мириса на дожд“?

Криогеника

Еден ден ќе имаме технологија да ги вратиме замрзнатите луѓе во живот

>> Прочитај повеќе слични содржини!   

донирај

Генерален спонзор

генерален спонзор

Пријатели на науката

спонзор
спонзор
спонзор

Презентации и поимници

Презентации за основно образование

e hemija

Презентации за средно образование

hemija .ppt

Контактни информации:

e-hemija logo

Здружение за унапредување и развој на образованието и науката
„Е-ХЕМИЈА“ – Прилеп

Испрати порака:
e-hemija контакт

Е-Хемија на Facebook:
e-hemija facebook

Е-Хемија на Twitter:
e-hemija facebook

Пријатели на науката:

Здружение за унапредување и развој на образованието и науката „Е-ХЕМИЈА“ – Прилеп
Copyright © 2024 ehemija.mk

WebDesign www.nainternet.mk

e-hemija