Хемија за сите

Первитин

Супстанца која има најмногу заслуги за тактиката „Молскавична војна“ и победите на нацистите во Втората светска војна

Од 1939 до 1943 година, Третиот Рајх ја запрепасти Европа со својот Blitzkrieg на сите борбени фронтови. Оттогаш, нејзината воена ефикасност е лајтмотив на многу историските студии. Ова традиционално се припишува на германската технолошка супериорност и нејзините иновативни стратегии. Навистина, сè беше точно пресметано, од тежината на огненото оружје до тајмингот на нападот. Вермахтот не би оставил ништо на случајноста. Сепак, има уште еден трик што треба да се земе предвид: „лекови за подобрување на перформансите“, користени како стратешка алатка во текот на Втората светска војна, со нивните агресивни и возбудливи ефекти.

Јапонските, американските и британските сили конзумирале големи количества амфетамини, но Германците биле најентузијастичките консумери на  пионерските апчиња на бојното поле за време на почетните фази на војната.

Нацистичката идеологија беше фундаменталистичка во својот став против дрогата. Социјалната употреба на дрога се сметаше и за знак на лична слабост и за симбол на моралното распаѓање на земјата по трауматскиот и понижувачки пораз во Првата светска војна.

Во  нацистичка Германија, метамфетаминот беше привилегиран исклучок. Додека другите лекови беа забранети, метамфетаминот беше промовиран како чудотворен производ кога се појави на пазарот во доцните 1930-ти.

постер

Навистина, малото апче беше совршената нацистичка дрога: „Германија, разбуди се!“ беше мотото на  нацистите. Со енергичното зајакнување на самодовербата, метамфетаминот играше голема улога во опсесијата на Третиот Рајх за физичката и менталната супериорност на ариевската раса. За разлика од дрогите како што се хероинот или алкохолот, метамфетамините не беа  користени за бегство реалноста и за  задоволство. Наместо тоа, тие беа земени за хипер-будност и агилност. Ариевците, кои беа олицетворение на човечкото совршенство во нацистичката идеологија, сега можеа дури и да се стремат да бидат натчовечки - а таквите надлуѓе може да се претворат во супервојници. „Не ни требаат слаби луѓе“, рекол Хитлер, „ние ги сакаме само силните!“ Слабите луѓе земале дроги како опиум за да избегаат од реалноста; силните луѓе земале метамфетамин за да се чувствуваат уште посилни.

нацистички-ноќен-поход

Германскиот хемичар Friedrich Hauschild бил свесен за американскиот амфетамин Бензедрин уште откако лекот се користел како допинг производ на Олимписките игри во Берлин во 1936 година. Следната година тој успеал да синтетизира метамфетамин, близок „братучед“ на амфетаминот и неговата компанија започна да продава метамфетамин под брендот Первитин во зимата 1937 година. Делумно благодарение на агресивната рекламна кампања на компанијата, Первитин стана добро познат за неколку месеци. Таблетите беа многу популарни и можеа да се купат без рецепт во аптеките. Може да се купи дури и чоколади во кутии со метамфетамин.

Д-р Otto F. Ranke, директор на Истражувачкиот институт за одбранбена физиологија, имаше големи надежи дека Первитин ќе се покаже како поволен на бојното поле. Неговата цел била да го порази непријателот со хемиски подобрени војници, војници кои би можеле да и дадат воена предност на Германија борејќи се посилно и подолго од нивните противници. „Можеме да сфатиме какво далекусежно воено значење би имало доколку успееме да го отстраниме природниот замор користејќи медицински методи“.

Самиот Ранке бил секојдневен корисник, како што е наведено во неговиот медицински дневник и писмата за време на војната: „Со Pervitin можете да продолжите да работите 36 до 50 часа без да чувствувате забележителен замор“.

Воведен во дневните оброци и консумиран до два пати на ден, лекот им дава на војниците натприродни способности. Бестрашни и весели, можеа да поминат повеќе од три дена без спиење и да одат и до 60 километри без прекин.

Инвазијата  на Полска во септември 1939 година послужи како прв вистински воен тест на лекот на терен. Германија го прегази својот источен сосед до октомври, со 100.000 полски војници убиени во нападот. Инвазијата воведе нова форма на индустријализирано војување, Blitzkrieg. Оваа „молскавична војна“ ја нагласи брзината и изненадувањето, фаќајќи го непријателот неспремен  со невидената брзина на механизираниот напад и напредувањето. Слабата алка во стратегијата на Блицкриг беа војниците, кои беа луѓе, а не машини и како такви страдаа од замор. Тие бараа редовен одмор и сон, што, се разбира, го забави воениот напредок. Тоа е местото каде што требаше да се употреби Первитин -  брзината на Блицкриг буквално дојде од „speed“ и е главна причина за да може војската да  се бори без одмор 11 дена.

тенк

Помеѓу април и јули 1940 година, германските војници добија повеќе од 35 милиони таблети метамфетамин. Лекот дури им се издавал на пилотите и на екипажот на тенкови во форма на чоколади  познати како Fliegerschokolade (чоколадо за летање) и Panzerschokolade (тенковско чоколадо ).

Армиите долго време конзумирале различни психоактивни супстанции, но ова беше прва голема употреба на синтетичка дрога за подобрување на перформансите. Британскиот печат ги опиша овие војници како „тешко дрогирани, бестрашни и бесни“.

Некои корисници пријавиле негативни несакани ефекти од лекот. За време на француската инвазија, меѓу нив беше и потполковник од дивизијата Panzer Ersatz I, кој доживеал болки во срцето откако земал Первитин четири пати на ден исто толку недели; тоа било сигнал да се преиспита дозирањето на овој „лек“

Во услови на зголемени грижи за потенцијалот за зависност и негативните несакани ефекти од прекумерната употреба на лекот, германската војска почнала да ги намалува доделените распределби на метамфетамини до крајот на 1940 година.

 

Што е метамфетамин?

первитин формула первитин молекула

N-метил-1-фенилпропан-2-aмин

Терминот „метамфетамин“ е изведен од елементите на хемиската структура на ова ново соединение: метил алфа-метил фенил етил амин.

Метамфетамин   е психостимулант од класата на психоактивни лекови фенетиламин и амфетамин, Во мали дози, метамфетаминот може да ги зголеми вниманието, концентрацијата и енергијата кај заморени личности. Во поголеми дози, може да предизвика манија со придружна еуфорија, чувство на самодоверба и зголемување на либидото.

Хроничната злоупотреба или акутно предозирање може да доведе до синдром на  психолошко оштетување, или до физичко оштетување - кое главно се состои од кардиоваскуларни оштетувања.

Метамфетаминот е одобрен од администрацијата за храна и лекови за лекување на дефицит на внимание и хиперактивно пореметување и за егзогена дебелина.

Но заради злоупотребата и неконтролираното користење се јавуваат многу несакани и штетни  ефекти: анорексија, хиперактивност, проширени зеници, исушена кожа, прекумерно потење, немир, сува уста и бруксизам (што доведува до „мет уста“), главоболка, забрзано или забавено чукање на срцето, неправилен срцев ритам, брзо дишење, висок или  низок крвен притисок, висока телесна температура, дијареа, констипација, замаглен вид, вртоглавица, грчеви, несоница, вкочанетост, палпитации, тремор, сува кожа, чешање на кожата, акни, бледило и, со хронични или високи дози - конвулзии, срцев удар, мозочен удар и смрт.

Во психолошки ефекти спаѓаат еуфорија, анксиозност, зголемување на либидото, будност, концентрација, зголемена енергија, зголемена самодоверба, дружељубивост, раздразливост, агресивност, психосоматски нарушувања, психомоторна агитација, заблуди на грандиозност, халуцинации, прекумерно чувство на моќ и непобедливост, повторливо и опсесивно однесување, параноја и - со хронична употреба или високи дози - амфетамин психоза.

не дрога

Симптомите на одвикнување на метамфетамин првенствено се состојат од замор, депресија и зголемен апетит а може да вклучат вознемиреност, раздразливост, главоболка, нервоза, немир, прекумерно спиење, живописни или луцидни соништа, длабоко РЕМ спиење, и мисли за самоубиство.

Сленг термините за метамфетамин, особено чести кај незаконските корисници, се бројни и се разликуваат од регион до регион. Некои од имињата се „кристален мет“, „мет“, „спид“, „кристал“, „мраз“, „срча“, „џам“, „стакло“, „чудак“,...

 

Метамфетамин и Breaking Bad

опасност

Сигурно сте ја  гледале серијата „Breaking Bad“ а ако не, топло препорачувам да ја изгледате, и тоа сум сигурен,ќе го сторите во еден здив.
Волтер Вајт е професор по хемија од средно училиште и кога дознал дека умира од рак на белите дробови, тој одлучил да го искористи својот талент за производство на метамфетамин за да заработи доволно пари за да остави нешто зад себе до сопругата и децата. Но, неговото влегување во криминалот ќе ја избрише неговата хуманост со трансформација од чесен хемичар во циничен и немилосрден убиец и дилер на дрога.

Џеси Пинкмен, поранешен студент на Волтер Вајт, сега наркоман и дилер на метамфетамин, кој му помага да влезе во бизнисот со наркотици.

Се среќаваат случајно, кога Џеси прави кристал мет од сируп за кашлање, но тоа е аматерски и добиената дрога е со многу лош квалитет. Волтер решава да ги готви кристали на метамфетамин а производот на Волтер излегува дека има многу повисок квалитет од конкуренцијата, со чистота од 99,1%, што произлегува од неговата хемиска стручност.

бизнис

Автор на статијата: Блаже Димески
01 мај 2022
Велигденска хемија

Од хемиски аспект да ја разгледаме традицијата на боење на велигденски јајца

Карминска киселина

Некои работи е подобро да не се знаат. Прехранбена боја од бубачки

Роберт Бунзен не е заслужен само за пламеникот...

Овој генијален научник е многу, многу повеќе од иноватор на таа практична алатка

>> Прочитај повеќе слични содржини!   

донирај

Генерален спонзор

генерален спонзор

Пријатели на науката

спонзор
спонзор
спонзор

Презентации и поимници

Презентации за основно образование

e hemija

Презентации за средно образование

hemija .ppt

Контактни информации:

e-hemija logo

Здружение за унапредување и развој на образованието и науката
„Е-ХЕМИЈА“ – Прилеп

Испрати порака:
e-hemija контакт

Е-Хемија на Facebook:
e-hemija facebook

Е-Хемија на Twitter:
e-hemija facebook

Пријатели на науката:

Здружение за унапредување и развој на образованието и науката „Е-ХЕМИЈА“ – Прилеп
Copyright © 2024 ehemija.mk

WebDesign www.nainternet.mk

e-hemija