Хемија за сите

Астрохемијата ја потврди точноста на теоријата за панспермија?

Kако настанал животот на нашата планета? Сè уште нема едногласно мислење за ова прашање

Од најстари времиња, разни мислители,филозофи и историчари, биолози и хемичари размислувале за тоа како настанал животот на нашата планета , но сè уште нема едногласно мислење за ова прашање...

настанување на светот

Во последно време е актуелна теоријата за панспермија, според која  овие „семиња“ се расфрлани „насекаде“ од вселената и најверојатно доаѓаат со метеорите, а со себе носат не само амино киселини и моносахариди, кои се прекурсори од кои настануваат посложени органски молекули, туку и мали екстремофилни организми!


хокинг
Стивен Хокинг, главен поборник на оваа теорија


Голема меѓународна истрага за хемијата на формирање на планетите

Анализата на уникатните отпечатоци  во светлината емитирана од материјалот што ги опкружува младите sвезди открила „значајни резервоари“ на големи органски молекули неопходни за да се формира основата на животот.

Д -р Johnон Ilee, научен соработник на Универзитетот во Лидс, кој ја води студијата, вели дека наодите сугерираат дека основните хемиски услови што резултирале со живот на Земјата може да постојат пошироко низ Галаксијата.

Големите органски молекули биле идентификувани во протопланетарните дискови кои кружат околу новоформираните sвезди. Сличен диск некогаш би го опколил младото Сонце, формирајќи ги планетите што сега го сочинуваат нашиот Сончев систем. Присуството на молекулите е значајно затоа што тие се „отскочна штица“ помеѓу поедноставни молекули базирани на јаглерод, како што е јаглерод моноксид, пронајдени во изобилство во вселената, и посложени молекули кои се потребни за создавање и одржување живот.

астрохемија

Секоја молекула емитува светлина на  различни бранови должини, создавајќи уникатен спектрален „отпечаток од прст“ а тие  податоци  им овозможуваат на научниците да го идентификуваат присуството на молекулите и да ги истражат нивните својства.

Овие големи комплексни органски молекули се наоѓаат во различни средини низ вселената. Лабораториски и теоретски студии сугерираат дека овие молекули се „сурови состојки“ за изградба на молекули кои се основни компоненти во биолошката хемија на Земјата, создавајќи шеќери, амино киселини, па дури и компоненти на рибонуклеинска киселина (РНК) под соодветни услови.

На пример, се смета дека младата Земја била„ засадена“ со материјал преку удари на астероиди и комети што се формирале во протопланетарниот диск околу Сонцето. Но, научниците не биле сигурни дали сите протопланетарни дискови содржат резервоари на комплексни органски молекули способни да создадат биолошки значајни молекули.

Протопланетарните дискови ги „хранат“ младите планети или поубаво кажано:протопланетарниот диск што ја опкружува младата планета ќе ја „нахрани“ со материјал додека се формира.

Оваа студија почнува да одговара на тоа прашање. Ги открила молекулите во четири од петте набљудувани дискови. Покрај тоа, изобилството на молекули било  поголемо отколку што научниците очекувале.

Д -р Или вели дека е можно процес сличен на оној што помогнал да се започне животот на Земјата, исто така, може да се случи на овие дискови - каде што бомбардирањето од астероиди и комети ги пренесува големите органски молекули на новоформираните планети(теорија на панспермија)

Истражувачкиот тим нашол три молекули-цијаноацетилен (HC3N), ацетонитрил (CH3CN) и циклопропенилиден (c-C3H2)-во пет протопланетарни дискови, познати како IM Lup, GM Aur, AS 209, HD 163296 и MWC 480. Протопланетарните  дискови се движат помеѓу 300 и 500 светлосни години од Земјата. Сите дискови  се покажуваат како можни „виновници“ за тековното формирање планети  и се што се што се случува при тоа!

А дали ќе се формира живот сличен на овој на Земјата???

Само  еден Господ знае!

*Види  ги презентациите-„Астрохемија“ и „Како настанале елементите

Автор на статијата: Блаже Димески
06 октомври 2021
Велигденска хемија

Од хемиски аспект да ја разгледаме традицијата на боење на велигденски јајца

Карминска киселина

Некои работи е подобро да не се знаат. Прехранбена боја од бубачки

Роберт Бунзен не е заслужен само за пламеникот...

Овој генијален научник е многу, многу повеќе од иноватор на таа практична алатка

>> Прочитај повеќе слични содржини!   

донирај

Генерален спонзор

генерален спонзор

Пријатели на науката

спонзор
спонзор
спонзор

Презентации и поимници

Презентации за основно образование

e hemija

Презентации за средно образование

hemija .ppt

Контактни информации:

e-hemija logo

Здружение за унапредување и развој на образованието и науката
„Е-ХЕМИЈА“ – Прилеп

Испрати порака:
e-hemija контакт

Е-Хемија на Facebook:
e-hemija facebook

Е-Хемија на Twitter:
e-hemija facebook

Пријатели на науката:

Здружение за унапредување и развој на образованието и науката „Е-ХЕМИЈА“ – Прилеп
Copyright © 2024 ehemija.mk

WebDesign www.nainternet.mk

e-hemija